onsdag, november 21, 2007

Se film på präster som gör civil olydnad 1971

Den klassiska civil olydnadsaktionen 1971 med jesuitprästen Dan Berrigan, hans bror den katolske prästen Phil Berrigan och Catonsville Nine finns nu på You Tube! Dan och Phil grundade 1980 plogbillsrörelsen tillsammans med Anne Montgomery och flera andra. På filmen ser ni hur Catonsville Nine bränner inkallelseorder till Vietnamkriget med hemmagjord napalm. De hade tidigare tömt ett värnpliktskontor på inkallelseorder. Bröderna Berrigan ställer sig bredvid varandra i filmen och gör korstecknet. Intressant är att se de manliga aktivisterna bära grå kostym, vit skjorta och slips.

 

Fram till hans död satt Phil Berrigan mer än elva år i fängelse, mest för plogbillsaktioner men han satt också flera år i fängelse för de tidigare aktionerna mot Vietnamkriget. Tidigt sjuttiotal startade han den kristna motståndskommuniteten Jona House. På deras hemsida kan man läsa mer om Phil Berrigan och även om hans bror Dan Berrigan.

2 kommentarer:

LeoH sa...

Ditt inlägg påminner mig om en härlig läsupplevelse för många år sedan. Fängelsedagbok av en revolutionär präst av philip Berrigan
Tog ned den från bokhyllan just nu för en omläsning.

Per Herngren sa...

Jo, det är en favoritbok. Jag har för mig den delvis utspelar sig i Danburry Federala Fängelse i Connecticut där jag själv satt fängslad nästan 11 månader tio år efter Phil satt där. Många fångar mindes Phil från olika fängelser.

Jag arbetate med Phil Berrigan i en plogbillsgrupp och bodde någon vecka i Jona House som Phil och hans fru Liz McAllister startade i början av sjuttiotalet. Phil lärde mig mycket av grunderna i ickevåld. Att bo i Jona House något halvår skulle i erfarenhet antagligen motsvara ca 20 års ickevåldsarbete i Sverige. Så det är den bästa grundutbildning jag kan rekommendera.